Byområde ved Horsens Fjord
10.04.2024

Samn Forsyning arbejder for en ren fjord

Når man bor i en by med fjorden lige uden for døren og en masse aktiviteter på og nær vandet, ønsker alle en ren og sund Fjord.

Studentervænget i Horsens meldes nu kloaksepareret, og dermed er risikoen for overløb fra det gamle afløbssystem fjernet. Det er endnu et vigtigt bidrag til et bedre vandmiljø i Horsens og beskyttelse af fjorden. Tidligere har der i forbindelse med kraftigt regnvejr været udledninger af opblandet spildevand fra området til Bygholm Å, når kloaknettet ikke har kunnet håndtere det, men nu er det slut.

Beskyttelse af vandmiljøet i og omkring Horsens er en høj prioritet for Samn Forsyning, der arbejder med flere forskellige tiltag, som alle har til formål at beskytte vandet og naturen.

- Vi ønsker at bidrage så meget som muligt til, at Horsens Fjord skal blive en ren fjord. Det ligger i direkte forlængelse af vores vision og vores arbejde for FNs 17 Verdensmål. Samtidig ved vi, at det er en vigtig prioritering for mange af vores forbrugere. Når man bor i en by med fjorden lige uden for døren og en masse aktiviteter på og nær vandet, ønsker alle en ren og sund Fjord. I Samn Forsyning arbejder vi målrettet og har mange indsatser for et bedre vandmiljø og en ren fjord, siger Samn Forsynings bestyrelsesformand, Andreas Boesen.

Selvom det er en høj prioritering, er det dog ikke en nem opgave. Det er både tidskrævende, dyrt og besværligt at gennemføre kloakprojekter i byerne, hvor der er tæt bebyggelse og meget trafik. I 2021 viste en gennemgang1 af 38 spildevandsselskaber, at den gennemsnitlige andel af kloakseparering kun var blevet øget med 7 % over en tiårs periode. Gennemsnittet var dengang på 67,7 %. Til sammenligning har Samn Forsyning i dag kloaksepareret 86 % af sit forsyningsområde.

- Jeg er naturligvis meget tilfreds med, at Samn Forsyning ligger i front på kloakseparering. Det er et direkte resultat af en fokuseret indsats og dygtige medarbejdere. Det kan både forbrugere og medarbejdere tillade sig at være stolte af, siger Andreas Boesen, som dog også påpeger, at der fremover vil blive arbejdet med andre initiativer.

- Kloakseparering er ikke den eneste mulighed, vi har for at beskytte vandmiljøet. Vi vurderer alle vores projekter, så vi i hvert enkelt tilfælde anvender den løsning, der er mest fordelagtig for både borgerne og naturen.

Tålmodige borgere i tætbebygget område

Studentervænget er et af de områder, der er blevet udpeget til kloakseparering af Miljøstyrelsen, så der har ikke været nogen tvivl om, at området skulle kloaksepareres, men det har ikke været det nemmeste område at arbejde i.

- Det er et tætbebygget og meget trafikeret område. Vi kan derfor ikke undgå at genere mange mennesker, når vi graver vejene op og forstyrrer trafikken. Både beboere og trafikanter i området har dog udvist stor forståelse og tålmodighed med arbejdet. Det har været en fornøjelse at arbejde med, siger Berit Fristed, der har været projektleder på kloaksepareringen.

Arbejdet med at grave og lægge rør i jorden i Studentervænget er nu afsluttet, og Samn Forsyning har allerede koblet regnvandet fra vejene i området på den nye regnvandsledning. Næste skridt bliver, at beboere og virksomheder i området også får koblet deres regnvand til ledningen.

- Lodsejerne får en officiel henvendelse fra kommunen, men det behøver man ikke at vente på. Rørene er klar nu, så det er bare at få bestilt en kloakmester til at udføre tilkoblingen, siger Berit Fristed.

Denne nyhed er også udsendt som pressemeddelelse - se her