Ny skov til Horsens
Sammen med Naturstyrelsen og Horsens Kommune høstede vi input fra fremtidige brugere og naboer til Højballe Skov.
Der er et nyt stort bynært skovområde på vej til borgerne ved Horsens. Og forleden var borgere, interessenter og kommende naboer inviteret til møde omkring skovens første etape.
I 2026 kommer de første træer i jorden, der sikrer Horsens en ny skov, der på sigt kan blive 400 hektar.
Bag projektet står Naturstyrelsen, Samn Forsyning og Horsens Kommune – og den 26. februar var der indkaldt til offentligt møde om den første etape af skoven.
Og det er ikke hvilken som helst etape. For her skal der plantes cirka 200 hektar skov – hvilket er den største enkeltstående etape hos Naturstyrelsen i mere end 10 år.
Landbrugslandskabet ændrer sig
På mødet præsenterede Naturstyrelsen de foreløbige planer for, hvordan skoven kommer til at se ud.
Præsentationen var rigt illustreret med billeder fra området, referencebilleder og skitser, som tilsammen gav de mange fremmødte en forsmag på, hvordan det åbne landbrugslandskab forvandler sig.
- Vi har lagt op til, at skoven bliver et varieret landskab, hvor der også er plads til vand. Vi bringer overflade vandet tilbage, hvilket skaber skovsøer, moser og fugtige strøg. I andre områder planlægger vi at bringe stenene tilbage i landskabet. Skovrejsning er nemlig meget mere end at plante træer, fortæller Anders Busse Nielsen, projektleder for skovrejsning ved Naturstyrelsen Søhøjlandet.
Efter præsentationen kom der mere kaffe i kopperne og kage- frugtbordet var åbent, mens de mange fremmødte cirkulerede rundt mellem fire temastationer. Her stod Naturstyrelsen og Horsens Kommune klar til at høste naboers, kommende brugere og øvrige interessenters bemærkninger, ønsker og forslag til naturindhold og landskab, friluftsaktiviteter og faciliteter, adgang og stisystemer, samt særlige steder og historier knyttet til området.
Gang i samtalen
Snakken gik livligt, engagementet var stort, og der blev tegnet og skrevet på plantegningerne og post-it lapper.
- Det var utrolig interessant at høre de mange input til skoven. Vi er de faglige eksperter, men de fremmødte er jo de lokale eksperter. Nu går vi i gang med at vende og dreje de mange gode input i udviklingen af den endelig plan for Højballe Skov. Nogle input bliver indarbejdet i planen for første etape. Andre forslag gemmes til senere udvikling af området. Og de mange påskrifter på plantegninger og post-it lapper sikrer, at ingen input glemmes, men gemmes, fortæller Anders Busse Nielsen.
Det forventes at den endelige projektplan for første etape af skovrejsningen kan præsenteres ved et offentligt event ude på arealerne den 18. maj 2025.
Herefter følger en periode med myndighedsbehandling, hvorefter plantning af skoven og øvrigt anlægsarbejde kan påbegyndes i foråret 2026.
Rent drikkevand og varieret natur
- Højballe Skov beskytter vigtige grundvandsressourcer, hvorfra Højballegård Vandværk indvinder 2/3 af det drikkevand, vi leverer. Derfor glæder vi os over, at skovrejsningen har fået en rigtig god start – det er nemlig en vigtig indsats for at sikre rent drikkevand til fremtidige generationer, som samtidig skaber merværdi for naturen, siger Andreas Boesen, bestyrelsesformand for Samn Forsyning.
I Højballe Skov vil skovbevoksede områder komme til veksle med lysåbne naturområder og våd natur. En del af skoven desuden vokser op ved naturlig tilgroning – det vil sige, at skoven vokser op fra frø, der spredes til ind på arealerne af vinden, fugle og andet dyreliv.
- Med den bynære placering vil borgerne i Gedved, Egebjerg og Horsens får et nyt stort naturområde og grønt åndehul samtidig med, at skoven begynder at binde store mængder CO2 fra atmosfæren allerede fra næste år, supplerer Lise Kjær Poulsen, projektleder fra Horsens Kommune
Læs mere om Højballe Skov her