Forskning skal forbedre adgangen til rent drikkevand i verden
...og derfor har et konsortium bestående af Aarhus Universitet, VIA University College, Grundfos og Samn forsyning med støtte fra innovationsfonden igangsat et forskningsprojekt.
Forskningsprojektet skal udvikle en mere effektiv proces til at rense saltvand, renset spildevand og brakvand til rent drikkevand.
Projektet går under navnet BE-SALT og er i tråd med vores arbejde med Verdensmål nr. 6 - Rent Vand og Sanitet og Verdensmål 17 - Partnerskaber for handling.
Ifølge WHO og UNICEF har omkring 2,2 milliarder mennesker på verdensplan ikke adgang til rent drikkevand, hvilket bidrager til spredningen af vandbårne sygdomme som kolera, tyfus og diarré, og derved har alvorlige konsekvenser for den globale folkesundhed.
Formålet med projektet BE-SALT er at forbedre ”omvendt osmose” processen, der er en kendt og effektiv teknologi til at omdanne salt-, brak- og spildevand til rent ferskvand.
Regioner som Mellemøsten, dele af Asien, Afrika og Sydamerika anvender teknologien til at behandle grundvand eller overfladevand, til at fjerne salt, forurenende stoffer og mikroorganismer. Teknologien kræver dog en betydelig mængde energi, da filtreringen hindres af mikroorganismer, der vokser på og blokerer membranen. BE-SALT projektet skal undersøge og løse denne problemstilling med intelligente styresystemer, der kan forbedre filtreringsprocessen, hvilket vil føre til en reduktion i forbruget af både vand, kemikalier og ikke mindst energi, da pumpen kan presse vandet igennem filteret ved et lavere tryk, når membranen ikke er tilstoppet.
Hvis konsortiet lykkes med at forbedre omvendt osmose-filtreringsprocessen, kan det ikke kun føre til en mere bæredygtig og omkostningseffektiv løsning på problemet med vandmangel, men også bidrage til at reducere energiforbruget og udvikle nye vandteknologiske forretningsmuligheder.
Samn Forsynings rolle er primært at deltage i test fasen, hvor et pilotanlæg skal placeres på Horsens Renseanlæg med god adgang til både renset spilde- og havvand. Derudover skal Samn Forsyning give praktiske input til anvendelse og drift, som potentiel slutbruger af renseteknologien.
Der kan læses mere om projektet på Aarhus Universitets hjemmeside- find siden her.
Fakta
Innovationsfondens støtte: 16,4 mio. kr.
Varighed: 4 år, med opstart 1. maj 2023
Officiel titel: BE-SALT - Biofouling and Scaling Eradication by Salinity Alteration in Water Desalination
Kontaktperson v/Samn Forsyning: Projektleder Steffen Aggerholm, Procesafdeling.