Begreber
Uddybende forklaring på de mest almindelige parametre som der undersøges for.
- Hårdhed (°dH):
Angiver indholdet af calcium og magnesium. Lav hårdhed kan forårsage korrosionsproblemer, hvorimod høj hårdhed medfører større sæbeforbrug ved vask samt kalkudfældninger.
- pH:
Angiver vandets surhedsgrad. Værdier mellem 7 - 8 ligger indenfor normalområdet.
- Jernindhold (Fe):
Hvis jernindholdet i drikkevandet er over grænseværdien kan det give uklart vand, bismag, aflejringer i vandinstallationer, misfarvning af for eksempel håndvaske, toiletkummer og vasketøj.
- Mangan (Mn):
Forekommer sammen med jern og giver samme ulemper. Hvis mangan udfældes er det sort, hvorimod udfældet jern har en rødlig-orange farve.
- Nitratindhold (NO3):
Et nitratindhold over grænseværdien kan, især for spædbørn, være sundhedsskadeligt, idet nitrat i fordøjelsessystemet omsættes til nitrit, som kan hæmme blodets iltoptagelse.
- Kloridindhold (Cl):
Kloridindhold over grænseværdien giver en salt smag.
- Fluorindhold (F):
Et indhold på ca. 1 mg/l er gavnlig for tænderne. Et højt indhold af fluorid kan nedbryde tænder og knogler.
- Kimtal, 22 grader celcius:
Hvis dette tal overstiger grænseværdien tyder det på tilførsel af bakterier fra overfladevand, plantedele eller jord, eller på mikrobiel vækst.
- Coliforme bakterier:
Findes i jord, forrådnede plantedele og overfladevand. Coliforme bakterier i drikkevand kan tyde på forurening med overfladevand, plantedele og/eller jord.
- E.coli:
Findes i menneskers og dyrs tarmkanal. Påvisning af E.coli i drikkevand er normalt et tegn på frisk fækal forurening og dermed risiko for tilstedeværelsen af sygdomsfremkaldende bakterier.