Pumpestop pga. af engangsklude
18.11.2022

Borgere i Horsens og Odder skyller hvert år omkring 700.000 kr. ud i toilettet

Vidste du, at bare én vådserviet i toilettet kan få din lokale pumpestation til at bryde sammen? 

Sådan går det heldigvis ikke hver gang, men alt for mange forbrugere bliver narret af producenter og emballager til at skylle vådservietter ud i toilettet. 

Fugtigt toiletservietter, vådservietter og engangsrengøringsklude er blevet populære, men der er ét sted, hvor de under ingen omstændigheder er velkomne: I dit toilet. Det fortæller Mads og Carsten, fra Samn Forsyning. De arbejder begge med vedligeholdelse af kloaknettet og er dagligt er ude ved pumpestationer for at fjerne affald.

- Jeg bliver harm over, at producenterne skriver på deres emballager og hjemmesider, at produktet må skylles ud i toilettet. Det ødelægger så meget, og det koster hvert år flere hundrede tusinde kroner at fjerne og reparere pumper på grund af de forskellige klude og vådservietter, siger Mads.

Ingen våde servietter må komme i toilettet

Du kan ifølge de to garvede driftsfolk nemt teste, hvilke papirprodukter du kan skylle ud i toilettet:

- Hvis det ikke hurtigt opløser sig i vand, må det ikke komme i toilettet. Når servietterne kan være våde,

uden at blive opløst i pakken, bliver de heller ikke opløst i kloaksystemet, inden de risikerer at stoppe en pumpe. Dermed er vat, vatpinde, kondomer, bind, bleer, tamponer og meget andet også udelukket.

Én ændring giver en kæde af fordele

Alle forbrugere skal vænne sig til ikke at komme andet i toilettet end det mest nødvendige: almindeligt toiletpapir, ”bimmelim” og ”bummelum”.  Det vil give en kæde af fordele.

- Foruden at undgå udgifter ved akutte pumpestop, forhindrer de mange vådservietter i pumperne os i at løse de planlagte vedligeholdelsesopgaver.  Det betyder øget slitage og et større forbrug af komponenter og reservedele. Det fører til en øget belastning på verdens ressourcer, hvilket går stik imod vores grønne omstilling. Hertil kommer, at mange af servietterne er en kilde til mikroplast i naturen.

Det hele kan undgås med én lille ændring: Ingen affald i toilettet.

19. november er det Toilettet Dag

Det er nok de færreste der ved, at det d. 19. november er en international mærkedag: Toilettets dag. Ikke desto mindre er det den perfekte anledning til at genopfriske de gode toiletvaner.

Læs mere på: www.samn.dk/paspåtoilettet